Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Разбиха престъпна група за производство на фалшиви пари и лични документи

Разбиха престъпна група за производство на фалшиви пари и лични документи

Неутрализирана е организирана престъпна група, занимавала се с изготвянето и разпространението на неистински банкноти и лични документи. Операцията е проведена под наблюдението на Специализираната прокуратура и агенти от „Сикрет сървис“.

Задържани са девет души. Работено е на територията на няколко областни града, съобщиха на брифинг от Спецпрокуратурата.

Към наказателна отговорност са привлечени шестима души – четирима за участие в организирана престъпна група и вторични престъпления, а двама - за вторични престъпления. Предстои да бъдат обвинени и още лица.

Операцията е проведена вчера на територията на Бургаска, Пловдивска, Пазарджишка и Шуменска област. Претърсени са 30 адреса. В подземен гараж на сграда в курортния комплекс „Слънчев бряг“, в работен режим, е открита нелегална печатница в момент на производство на неистински банкноти. В помещението са намерени голямо количество готови фалшиви купюри долари и евро, заготовки, холограмни стикери, принтери и др. В жилището на един от задържаните в Пловдив, са намерени и иззети 2 958 неистински банкноти с номиинал 100 евро и 6815 банкноти от по 50 долара с високо качество, фалшиви български лични карти и празни талони за правоуправление.

Неистинските лични документи са били подготвяни в две работилници в селища в Шуменско и Пловдивско.

Иззетото количество възлиза на около 360 хил. долара и над 400 хил. евро, По първоначални данни, банкнотите са били пласирани на територията на страната ни, те са с много добро качество и с по-голяма защита. Разследването е започнало в началото на миналата година, след придобита информация за престъпната дейност. В рамките на действията е установено, че участниците в престъпната схема са ползвали същото помещение, в което през 2018 г. бе разбита печатница за неистински банкноти и иззети всички машини и пособия за изработването им. Тогава бяха задържани и предадени на съд четирима души, част от които са сред задържаните вчера за същата престъпна дейност. Установено е, че групата е действала изключително предпазливо и при изградена строга йерархия. В хода на операцията са разкрити и още две работилници за изработване на неистински документи за самоличност - едната в Пловдивско, другата – в Шумен.

„Ние работим отново по тази престъпна група от началото на 2020 г., така че не може да се каже с точност колко пари са пуснати в обращение, но количеството не е малко“, допълни директорът на ГДБОП.

Документите и парите са пласирани предимно на територията на България, но има данни и за други държави. Сред фалшивите документи са шофьорски книжки и талони за управление на МПС.

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники