Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

51.602 кг хероин на стойност над 2 млн. лева задържаха митнически служители на ГКПП Лесово

51.602 кг хероин на стойност над 2 млн. лева задържаха митнически служители на ГКПП Лесово

Окръжна прокуратура - Ямбол привлече като обвиняеми турските граждани Джем Ч. (на 48 год.) и Гюркан К. (на 32 год.)  и иракските граждани Омар Й. (на 42 год.) и Мохамед И. (на 20 год.) за това, че на 24.08.2017 г. около 10.00 часа през ГКПП-Лесово с товарен автомобил влекач и прикачено към него полуремарке без надлежно разрешително пренесли през границата на страната от Република Турция в Република България общо 51.602 кг. високорисково наркотично вещество - хероин.

Механизмът на извършеното престъпление и неговото разкриване бе разяснен в детайли от Директора на Агенция „Митници" г-н Георги Костов. Той съобщи, че замисълът на престъпното деяние е различен от наблюдаваните от властите досега, като начин на укриване на наркотичното вещество и чуждите граждани. Те са били позиционирани в тайник в долната част на полуремаркето на товарния камион, като са били превързани с кожени колани за специално пригодени релси. „Този начин на укриване не е позволил на митническите служители в Република Турция и първоначално в Република България да установят престъпното деяние по време на задължителния първоначален оглед на превозното средство. В този случай е сработил елемента за анализ на риска и товарният автомобил е проверен щателно включително и чрез качването му на специална естакада. Едва тогава е било открито укритото наркотично вещество и двамата иракски граждани".

Ръководител на Апелативна прокуратура Бургас г-н Петров съобщи, че предвиденото в закона наказание за горепосоченото престъпление е „Лишаване от свобода" за срок от 15 до 20 години и „Глоба" в размер от 200 000 до 300 000 лв. Той допълни, че спрямо обвиняемите вече е поискана и наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража". Също така подчерта, че закона предвижда в полза на държавата да бъдат отнети, както предмета на контрабандата, така и превозното средство, с което тя е извършена.

Наблюдаващия прокурор г-н Дойчев каза още, че наркотичното вещество е разпределено в около 100 пакета, всеки от които тежащ около 500 гр., в два сака като по данни до този момент общата стойност е над 2 000 000 лева, но тъй като честотата на съдържанието на активното вещество е много висока  напълно възможно е стойността да надхвърли 4 000 000 лв.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.