Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Четирима убийци осъдиха България заради лоши условия в затвора

Четирима убийци осъдиха България заради лоши условия в затвораснимка: dnevnik.bg

Четирима затворници, осъдени за едни от най-тежките убийства в България през последните години, са осъдили държавата в Страсбург заради лошите условия в затвора, информира специализираният сайт news.lex.bg.

Става дума за Лазар Колев - осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Белнейски; Йордан Петров, станал известен като Кумановския убиец, също излежаващ доживотна присъда; Илиан Михайлов, който ще е в затвора до смъртта си заради подбудителство към убийството на втория съпруг на майка си, както и Стоян Петров, осъден на 20 години затвор за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов.

С изключение на Стоян Петров всички са поискали от Европейския съд по правата на човека обезщетение от 10 хил. евро за лошите условия в затвора. Стоян Петров е искал съдът само да установи, че има нарушение и не е искал обезщетение. На останалите съдът в Страсбург е присъдил 4 000 евро - на Михайлов и по 3 000 евро на останалите двама.

Четиримата имат сходни оплаквания и затова ЕСПЧ ги е разгледал заедно и се е произнесъл с общо решение.

Като взема предвид натрупването на лоши условия и продължителния период, през който четиримата вече са лишени от свобода - между четири и десет години, съдът в Страсбург заявява, че "страданието и трудностите, претърпени от тях, надвишават неизбежното ниво на страдание, присъщо на лишаването от свобода, и са достатъчно сериозни, за да бъдат квалифицирани като нечовешко и унизително отношение". / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.