Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Над 25 млн. евро за нашите затвори отпуска Норвегия за следващите години

Над 25 млн. евро за нашите затвори отпуска Норвегия за следващите годиниснимка: bgnes.com

Над 25 млн. евро са предвидени по новия програмен период на Норвежкия финансов механизъм /НФМ/ 2014-2021 г. за подобряване на условията в затворите, повишаване капацитета на служителите, работещи в сектора и за реинтеграция на лишените от свобода. Това стана ясно на семинара, организиран от Министерството на правосъдието в Стара Загора.

Изграждане на пилотен затвор с учебен център към него, създаване на преходни отделения или т.нар. half way houses за адаптация на затворници, на които им предстои освобождаване, ремонт на затвори и арести, са сред основните цели, залегнали в следващите години.

По време на семинара ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов представи резултатите от мерките за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода по досегашния програмен период на НФМ 2009-2014 г. Норвежката страна отпусна над 10 млн. евро, с които беше изградено затворническото общежитие в Дебелт към затвора в Бургас, ремонтираха се затворът в Стара Загора, общежитието в Разделна към Варненския затвор, яслата и медицинският център в Сливен, кухните в затворите в Бургас и Ловеч, където се обнови и болницата, в Шумен се изгради нов арест, а Учебният център за служители в Плевен бе реновиран.

В Стара Загора бе представен и документалният филм „Промяната – Норвежкият ремонт на затворите“, който показва ефекта от НФМ в затворите до момента. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники