Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Разкриха престъпна група за осиновявания на деца от България

Разкриха престъпна група за осиновявания на деца от България

Полицията в Солун е разкрила престъпна група, която се е занимавала с нелегални осиновявания от България, съобщи АНА-МПА.

В рамките на полицейската операция са задържани 12 души, сред които адвокат и лекар, а цялата преписка включва повече от шейсет лица. Според съдебни източници сред арестуваните са и три грузинки, за които се смята, че са имали ръководна роля в престъпната група, предава БТА.

Според същите източници многомесечното разследване е извадило на светло цяла "фабрика" за нелегални осиновявания. В преписката са описани десетки случаи на жени от България, които са пътували до Гърция, съпровождани от членове на престъпната група, за да родят "по поръчка", а новородените са били давани срещу заплащане на бездетни двойки.

Цената на нелегалното осиновяване е достигала до 25 хиляди евро, в която, освен "цената" на новороденото, са били включени и разходите по раждането. Цената е варирала според пола на детето и останалите му характеристики.

В хода на разследването е разкрита и друга, също толкова доходна дейност на престъпната група, а именно - търговия с яйцеклетки. В преписката са описани случаи на млади жени, чужди гражданки, които са давали срещу заплащане яйцеклетки, а престъпната група ги е продавала. В случая с яйцеклетките изглежда, че са замесени частни клиники, които се занимават с асистирана репродукция. / Дарик

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники