Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бившият шеф на разузнаването Драгомир Димитров бе обвинен за престъпление по служба

Драгомир Димитровснимка: bgnesagency.comДрагомир Димитров

Военно-окръжната прокуратура в София повдигна обвинение на бившия председател на Държавната агенция „Разузнаване” и настоящ генерален консул в Мюнхен Драгомир Димитров.

Димитров ще отговаря за престъпления по служба по времето, когато е бил шеф на разузнаването.

Според държавното обвинение в период от 14 юли до 9 август 2016 г. Димитров е нарушил служебните си задължения, като "не организирал и не контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация в Държавна агенция „Разузнаване“, с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500 евро".

"От това са настъпили немаловажни вредни последици – осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация", съобщават още от прокуратурата.

Димитров е на свобода под парична гаранция от 5000 лева.

Драгомир Димитров е вторият ръководител на българското разузнаване, който е привлечен под отговорност. Преди това „клиент“ на прокуратурата стана Кирчо Киров, по чието дело като свидетел се яви Димитров.

На 22.01.2018 г. Софийски военен съд наложи на Кирчо Киров наказание 15 години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество за това, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник отдел е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от пет милиона и сто хиляди лв., като случаят е особено тежък.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.