Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Връщаме на Украйна издирван за смъртта на активистка, залята с киселина

Връщаме на Украйна издирван за смъртта на активистка, залята с киселинаснимка: 24chasa.bg

Бургаският окръжен съд допусна екстрадиция на украинеца Олексий Левин, който се издирва в родината си за тежко престъпление против личността.

Наказателното производство в Украйна се води за съучастие в умишлено причиняване на тежка телесна повреда с цел сплашване. Деянието - изгаряне с киселина, е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата украинска гражданка К.Х.,която впоследствие починала. Жертвата е била шеф на Изпълнителния комитет на Общинския съвет в град Херсон. Тя е залята с киселина на 31 юли 2018, получава 40 % изгаряния и на 4 ноември издъхва, сочат документите от украинските власти.

Престъплението, за което се издирва украинецът Олексий Л., е съставомерно и по българския Наказателен кодек и се наказва с лишаване от свобода от 3 г. до 12 г. Същевременно има данни, при които от гледна точка на българското законодателство, деянието би могло да се квалифицира и като убийство, наказуемо с лишаване от свобода от 15 г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, обясниха магистрати. И уточниха, че престъплението, за което се преследва Олексий Л., не се смята за политическо и не е военно престъпление.

"Няма основания и доказателства да се приеме, че лицето ще бъде подложено в Украйна на насилие, изтезание или на жестоко, нечовешко или унизително наказание или, че не са гарантирани правата му, свързани с провеждането на наказателно преследване съгласно изискванията на международното право", се казва в мотивите на окръжния съд.

Решението подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.