Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Екстрадират задържания у нас украинец, поръчал заливане с киселина

Екстрадират задържания у нас украинец, поръчал заливане с киселинаснимка: 24chasa.bg

Апелативен съд - Бургас потвърди допусната екстрадиция на украинския гражданин Олексий Левин, издирван чрез Интерпол по обвинение, че е залял с киселина К. В. Хандзюк - главен секретар на Изпълнителния комитет в общината на украинския град Херсон, Украйна. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд - Бургас.

Мъжът беше задържан в гр. Бургас на 27 януари т.г. при специализирана полицейска операция. На 21 февруари Бургаският окръжен съд е допуснал екстрадиция на исканото лице. Олексий Левин обжалва решението пред Апелативен съд – Бургас.

Наказателното производство в Република Украйна се води за съучастие в умишлено причиняване, с цел сплашване, на тежка телесна повреда, представляваща опасност за живота, към момента на причиняването й, което деяние е извършено по начин, особено мъчителен за пострадалата (изгаряне с киселина), при условията на предварителен сговор между няколко лица и е довело впоследствие до причиняване смъртта на жената. Самото посегателство е било осъществено на 31 юли 2018 година, а смъртта е настъпила на 4 ноември 2018 година.

След запознаване с жалбата и събраните по делото доказателства, след изслушване на страните и преценка на закона Апелативен съд – Бургас е намерил жалбата неоснователна.

Въззивният състав е споделил обоснования извод на първата инстанция, че липсват основания за недопускане или отказ от екстрадиция.

Налице е двойна наказуемост, защото деянието, за което се издирва Олексий Левин е престъпление според законите на двете държави. Исканото лице е наказателно отговорно според българското право, не е български гражданин или лице, на което е предоставено убежище в Р България, не се ползва с имунитет, посочват апелативните съдии.

Престъплението, за което се преследва Левин не е политическо или военно, няма да бъде съден от извънреден съд в молещата държава, екстрадицията няма за цел наказване на лицето на основания като раса, религия, гражданство, етническа принадлежност, пол, гражданско състояние и политически убеждения, както и няма основания да се прецени, че има риск положението му да бъде утежнено поради наличието на някои от тези основания.

В материалите по преписката обосновано е посочено, че няма основания да се приеме, че Олексий Левин ще бъде подложен в Украйна на насилие, изтезание, или на жестоко и нечовешко или унизително отношение, или, че не са гарантирани правата му. В документите за исканата екстрадиция изрично са предоставени гаранции, че Левин няма да бъде подложен на изтезания, ако бъде задържан и предаден в съответствие с приложимите международни принципи на взаимно доверие и признаване. Предоставени са и гаранции за осигуряване право на справедлив процес, адвокатска защита и спазване изискванията на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Деянието, за което е издирван и е поискана екстрадиция, не е амнистирано и погасено по давност от законодателствата на двете държави.

Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники