Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Община Бургас подписа договор за създаването на етнографска експозиция в рибарското селище Ченгене скеле

Община Бургас подписа договор за създаването на етнографска експозиция в рибарското селище Ченгене скеле

Дългогодишните усилия за съхранение, модернизация и социализация на рибарското селище Ченгене скеле най-накрая са на път да се увенчаят с успех. Изчистването на проблемите със собствеността позволи на Община Бургас да търси европейско финансиране. Тя подготви няколко отделни проекта, които получиха положителна оценка и одобрение. По един от тях, наречен "Силата на водата", ще бъде обновена и развита инфраструктурата на рибарското селище, а също така ще бъде закупено корабче за туристически пътувания. Той е финансиран по ОП "Региони в растеж". С втори проект по Програмата за морско дело и рибарство ще се изгради покрита лодкостоянка, а вече е одобрен и трети проект по същата програма.

Преди броени дни между Община Бургас, Управляващия орган на Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 и МИРГ "Бургас - Камено" бе подписан договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проект "Опазване и популяризиране на самобитността на рибарско селище Ченгене скеле".

Планираните дейности включват инвестиции, свързани с изграждането на етнографски комплекс, изготвяне на проучване за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство, свързано с рибарството в Бургаския залив.

Като част от този проект ще бъдат изградени три малки постройки с експозиционни функции. Предназначението им е в тях да бъдат поместени постоянни изложби и интерактивни инсталации, представящи рибарския живот. Наблизо ще има дървен навес за външни експозиции и демонстрации, както и приемна сграда - информационен център с каса и санитарен възел.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.