Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Заради опасността от водна криза: Може да обявят бедствено положение в Поморие и Ахелой

Заради опасността от водна криза: Може да обявят бедствено положение в Поморие и Ахелойснимка: btvnovinite.bg

В Бургаско се подготвят за прикачването на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към язовир „Камчия“. Това засега е вариантът да бъде преодоляна заплахата от водна криза в морския град.

В момента обемът на „Камчия“ е намалял с 80% и има около 20% вода, която може да бъде използвана за питейните нужди на черноморския град и другите селища в областта. Затова се търси алтернатива с водоизточниците като язовирите „Порой“ и „Ахелой“.

В сряда Министерски съвет прехвърли двата язовира на областния управител на Бургас.

„Следва двата язовира чрез общо събрание на асоциацията на ВиК дружествата в областта да бъдат предадени за експлоатация на ВиК дружеството (в Бургас). В момента има сесии на съответните общински съвети, на които ще бъде взето решения за упълномощаване на кметовете. Аз очаквам да бъда упълномощен от министъра на околната среда и горите и регионалното министерство, така че следващата седмица да проведем общо събрание, на което ще вземем решение язовирите да бъдат предоставени на ВиК дружеството. Ще вземем решения за подписване на анекс с ВиК дружеството“, съобщи областният управител на Бургас Вълчо Чолаков в „Тази сутрин“.

Шефът на ВиК дружеството Ганчо Тенев заяви, че не могат да бъдат изпълнени всички дейности по изграждането на деривацията между „Порой“ и „Ахелой“ към язовир „Камчия“, но може да се реализира „голямата част“. Трябва да се изградят общо 10 километра водопровод и три помпени станции, но първата задача с която ще се заеме ВиК дружеството е укрепването на стените на двата язовира, за да няма голяма загуба на вода.

Следващата седмица ще бъде обсъдено обявяване на частично бедствено положение в общините Поморие и Ахелой, за да може да се реализира бързо проектът, съобщи областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.