Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Литературни класики от Възраждането примамват читателя в Градската градина в София

Литературни класики от Възраждането примамват читателя в Градската градина в Софияснимка: bnr.bg

Откриването на нови книжни средища винаги е празник за четящите хора. То е признак, че интересът към книгата се възражда и въпреки натовареното си всекидневие, българинът все още намира време и желание да прочете нещо ново и различно. Една книжарница в столицата, обаче, е малко по-различна. Нейното име е „Родолюбие“, а домът и е един спасен от претопяване зелен павилион в най-стария парк в столицата - Градската градина. Той не е избран случайно, тъй като е бил мястото, откъдето се е управлявало движението на първия софийски трамвай, пуснат на 1 януари 1900 г. Инициативата за новия дом на книгата е на Общобългарския комитет „Васил Левски“. Председателят му Васил Василев разказва:

Цялата печалба от книжарницата отива за издръжка на комитета „Васил Левски“ и на фондация „Христо Ботев“. Що се отнася до комитета, неговата функция винаги е била да съхрани делото и да разясни заветите и идеалите на Апостола на свободата Васил Левски. Идеята на книжарницата е да реагира на опитите за прекрояване на българската история, за нейното „захаросване“ и облагородяване от гледна точка на политическите интереси. В учебниците, както по история, така и по литература, има огромни негативни изменения. Част от тях са скандални и могат да бъдат преценени от хората само, когато видят и сравнят с оригинала.

Българинът има потребност от възрожденска литература, която да напомня за заветите на предците му и миналото такова, каквото е било, убеден е Василев. Той даде пример, че само настоящата година, в която отбелязваме 180 години от рождението на Левски, са отпечатани над 50 нови заглавия, посветени на живота и делото на Апостола, но те не могат да бъдат закупени почти никъде. Затова решава в тази книжарница да има единствено документална литература, биографии и емблематични произведения на писатели и поети като Вазов, Ботев, Каравелов и др., които да представят един обективен поглед на събитията и прочит на историята от началото на Възраждането до Освобождението. Общобългарският комитет „Васил Левски“ работи усилено и за поддържане връзката на българските общности в чужбина с Родината. В тази посока е предстоящата изложба, която комитетът подготвя. Тя ще представи живота и делото на Апостола пред децата от българските училища зад граница. Осъществява се с финансовата подкрепа на Министерството на културата и ще включва девет портрета на Васил Иванов Кунчев, които представят Левски, както го нарича народът, като революционер. Освен тях, на разположение на учениците ще са и няколко табла, където ще бъдат описани биографията и заветите на националния герой. Разговорите и срещите с нашите сънародници зад граница карат председателя на комитета да бъде оптимист, че някой ден ще се върнат в Родината, защото носталгията им към дома е огромна. България обаче все още не успява да им предостави необходимите условия. Въпреки това, част от тях се завръщат у нас, където започват нещо ново, независимо от проблемите, което е достойно за уважение. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.