Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

София малко след Атина, но преди Букурещ по покупателна способност

София малко след Атина, но преди Букурещ по покупателна способностснимка: dnevnik.bg

49,3 минути работа - толкова са нужни в София, за да се изкарат пари за сандвич “Биг Мак”. Това показва изследване на швейцарската банка UBS, което обхваща цените и покупките в 77 града по света.

Столицата ни е класирана на 49-о място по този показател.

За покупката на iPhone Х на софиянци са нужни 237,7 работни часа. Това поставя столицата ни на 57-а позиция. Челната се заема от Цюрих, където необходимите часове работа за новия смартфон са 38,2. Най-много време, за да се сдобият с телефона, е нужно на жителите на египетската столица Кайро - 1066,2 часа. Работните часове за Ню Йорк са 54,1.

Софийските мъже могат да си позволят подстрижка след 149,8 минути работа, показва още изследването. Дамите са готови да посетят фризьорския салон след 275,5 минути труд.

Времето за тези покупки и услуги е пресметнато, след като средните им цени са разделени на почасовото възнаграждение за 15 различни професии. Те съответстват на обичайната работна сила в една европейска държава - шофьори на автобус, дърводелци, медицински асистенти, продуктови мениджъри, учители и лекари. Резултатът е преобразуван в минути или часове.

При измерването на нивата на възнаграждение са взети сведения от представители на 15-те професии за това колко печелят, колко дни отпуска получават и колко отделят за такси и данъци. Представената таблица показва чистото почасово възнаграждение. Индексът е получен чрез разделяне на годишното възнаграждение на броя работни часове за година.

Тук София заема 64-а позиция с индекс 17,3 спрямо 100 на референтния град Ню Йорк. Най-голям е на Женева - 131,5, а най-нисък в Кайро, където е 4,7.

UBS класира градовете и според ценовите им нива. Тук се взема предвид кошница със 128 стоки и услуги, която описва разходите на тричленно семейство. В нея са включени например около 23 кг зеленчуци за един месец и телевизор на всеки 4,5 години. Взети са предвид културните различия в страните - руснаците предпочитат чай пред кафе, а свинското е изключено от кошницата на Тел Авив. Цените са са представени в два варианта - с включен наем на жилище и без него, тъй като това е най-големият разход за повечето хора. За Ню Йорк индексът е 100. Спрямо него София има 50,7 без разходи за наем, което я класира на 70-о място. Като се включи наемът, индексът пада на 43,3. И в двата случая Цюрих оглавява класацията.

При размера на нетния годишен доход София се нарежда на 56-о място с индекс 37. Класацията води Лос Анджелис с индекс 123,9, а в дъното се намира Лагос - най-големият град в Нигерия. Вземайки предвид брутното почасово възнаграждение, София е на 55-а позиция и индекс 34,1, а в случая с нетното заплащане на час пада до 53-о място с индекс 38,4. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.