Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Открита е късноантична гробница със стенописи в София

Открита е късноантична гробница със стенописи в Софияснимка: dir.bg

Късноантична гробница със стенописи е открита снощи при ремонта на тротоара на ул. "Московска". Дадена е задача на археолозите да започнат проучване на гробницата и на терена. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти при посещението й на археологическите разкопки при площад "Св. Неделя".

Фандъкова допълни, че предстои главният архитект да предложи как да се експонира гробницата по начин подходящ за градската среда. По първоначални данни гробницата е от края на IV и началото на V в.

За следващата година са предвидени средства за реконструкция на пешеходното пространство при археологическия обект до църквата "Св. Неделя".

Археолозите, работещи на разкопките на площад "Св. Неделя", днес са намерили там и злато. Това е станало малко преди на обекта да дойде на инспекция кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. За находката обяви самата тя.

"След разкриването на 3000 монети през годините на разкопките на пл. "Св. Неделя" днес е намерено и злато", каза Фандъкова пред журналисти, цитирана от Агенция "Фокус".

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.