Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Фестивалът за нови технологии Webit е знак, че София е дигиталната столица на Европа

Фестивалът за нови технологии Webit е знак, че София е дигиталната столица на Европа

Изложение, посветено на бъдещето на технологиите и изкуствения интелект среща в София откриватели, изследователи и предприемачи в стартиращи компании с ръководители на водещи световни гиганти, готови да инвестират милиони в перспективни технологични решения. 15 хил. посетители от 120 държави се очаква да посетят тазгодишното издание на Webit Festival, който ще се проведе на 14 и 15 май пред НДК в София.

Интересът към изложението е нараснал с 50% спрямо миналата година, отчитат организаторите и се готвят за първото си най-мащабно и сериозно събитие, посветено на технологиите на бъдещето в момента в Европа. Истинска сензация е, че в София идва милиардерът Марк Кюбан, който е един от най-богатите предприемачи в САЩ. Тук ще бъде и Дърк Хоук, изпълнителен директор на Airbus (Defence and Space).

В тези дни у нас идват над 500 инвеститори от цял свят. Разполагат със стотици милиарди евро. Това са големи компании и фамилни офиси, които инвестират собствените си пари и търсят идеите, в които ще ги вложат. Освен това идват и над 450 лектори от цял свят, които ще се срещнат с широката аудитория на 6 паралелни сцени в София – казва Пламен Русев, по чиято инициатива се провежда Webit Festival за 14-та поредна година.

Основните иновации, върху които е акцентирано в тазгодишното издание са в сферата на изкуствения интелект и на т. нар. 5G мрежа, която е следващата по скорост и обхват технологична платформа. Благодарение на нея в бъдеще ще видим по магистралите да се движат самоуправляемите автомобили и с нея човечеството ще направи следващата технологична крачка. Във фестивалните не само ще се говори за новите технологии, но те ще бъдат и демонстрирани и достъпни за посетителите. Със сигурност посетителите няма да могат сега да летят на „летящите мотори“ (Hoverbike), каквито ще има пред НДК, но пък ще могат да ги наблюдават във въздуха – казва Пламен Русев:

За изложението в София пристигна робот от ново поколение. Наподобява човек, т.нар. „емоционален робот“, името му е Хармъни, (от англ. Harmony – хармония). Създаден е в Бразилия, но в момента се развива в Силициевата долина в Сан Франциско. Роботът, с образа на жена, може да води разговори, има изкуствен интелект, има и специфични умения, затова се нарича робот-компаньон. Има някои от иновациите, участващи в изложението, които са разработени от българи. Страната ни има традиции още от зората на роботиката в тази сфера. България е партньор на тогавашния лидер в тази област. В страната ни в завод „Берое“ през 70 и 80 години на мин. век са правени изключителни разработки. От тази ера са произлезли големи предприемачи. Пример за това е българин, който в момента има завод в САЩ и е единствения производител в света на роботи, които обезвреждат най-страшният убиец във военната среда – земните мини. Единственият робот, който ги намира и обезврежда е дело на българин и тези разработки той е направил още в социалистическа България. Това е повод за гордост за всички нас. В момента наблюдаваме възраждане на този род предприемачество в страната ни. Появиха се няколко интересни стартиращи компании, които ние ще покажем, а също и такива, които правят дронове. Едната е разработила дрон, който носи 350 кг товар и лети автономно. Това е уникално за света, друг е въпросът за какво ще се ползва, но самата новина, че е създаден у нас този дрон, е много обнадеждаваща. Има и компании, които са специализирани в областта на здравеопазването и аз вярвам, че това е първото нещо, което трябва да променим, защото пряко влияе върху качеството на живота ни.

Реалният успех на Webit Festival в София са стотиците милиони инвестиции, които получават над 65% от участниците в изложението и то в рамките на 6 месеца, след края на фестивалната програма. Тази статистика показва, че българското изложение става все по-добра платформа за изява на компании и иновативни технологии, а София е на път трайно да остане в съзнанието на гостите като „дигитална столица“ на Европа, както беше описана от чуждестранните / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.