Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Брюксел инвестира 77 млн. евро в интегрирана система за управление на отпадъците в София

Брюксел инвестира 77 млн. евро в интегрирана система за управление на отпадъците в София

Европейската комисия одобри инвестиция над 77 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие за модернизиране на интегрираната система за управление на отпадъците в град София, предаде пресслужбата на институцията.

С това спорният инсинератор за отпадъци в ТЕЦ-София получава "зелена светлина" и на европейско ниво, въпреки политическата и гражданска съпротива в България, както и течащи дела срещу проекта. Опонентите на проекта изтъкват, че европейските цели изискват първо да се предприемат мерка за намаляване и рециклиране на отпадъка, преди той да бъде използван като гориво.

Съобщението на българското представителство на ЕК от днес обаче посочва че "благодарение на чистите и авангардни технологии процесът, известен още като "когенерация", ще предостави на жителите на българската столица по-добър достъп до енергия на достъпни цени, като същевременно ще опазва околната среда."

Този проект представлява заключителната трета фаза от програма за управление на отпадъците, която има за цел намаляване на въздействието на отпадъците върху околната среда, подобряване на рециклирането и стимулиране на инвестициите в управлението на отпадъците в София. България е получила общо 204 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие за два програмни периода - 2007 - 2013 г. и 2014 - 2020 г. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.