Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Alibaba оглежда Варна за логистичния си център в Европа

Alibaba оглежда Варна за логистичния си център в Европа

Стоките от китайския гигант за онлайн търговия Alibaba ще са с 20% по-евтини и ще идват в рамките на 2 дни. Това ще бъде възможно, ако компанията позиционира логистичния си център за Европа във Варна.

Корпорацията проявява интерес към България от няколко години. Преговорите обаче започнаха през 2017 г., когато представители на Alibaba бяха за първи път у нас. На срещата стана ясно, че им е необходима огромна площ за създаването на складове, които да обслужват целия ЕС. В същото време локацията трябва да е подходяща за сухоземен, воден и въздушен транспорт. Първоначално идеята бе базата да е в Пловдив, но последните преговори били за Варна.

Реализирането на сделката освен голямата инвестиция ще има и чисто практически ползи за крайните потребители у нас и в Европа.

"След като стоките ще се складират у нас, митата ще паднат за страните от целия ЕС и по този начин ще се избегне надценката - коментира пред "168 часа" икономистът Георги Вулджев. - Ще има понижение на цените на продуктите, защото основните спестявания ще идват от транспортните и логистичните услуги. Ще е по-лесно да доставяш стока, когато имаш център на място, вместо да планираш целия процес от Китай до Европа."

Следващото предимство, което отново е плюс за крайния потребител, е, че стоките ще идват до 2 дни, а не както досега, за месец, два или три. За логистичния и дистрибуторския бизнес това би довело и до повече приходи. Винаги обаче има и недостатъци.

Всъщност първоначално, докато Alibaba навлезе на пазара в България, може да не се усетят трусове при търговците на дребно. На по-късен етап обаче, когато китайският гигант стане популярен у нас всеки ще предпочете да пазарува от него заради ниските цени на стоките.

"По принцип логистичен склад на такъв гигант в България първо ще бъде много полезен за регионалната икономика на Варна - споделя икономистът. - Това ще създаде доста работни места. Не знам колко на брой, защото все още няма детайли, но при всички случаи ще са няколкостотин. На вторично ниво ще се създаде възможност за допълнителна работа на български дистрибуторски и логистични компании."

От Министерството на икономиката заявиха пред “168 часа”, че никой от ведомството не е запознат и не е присъствал на подобни преговори за позиционирането на логистичния център на Alibaba във Варна. / 168 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники