Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Започна ремонтът на Катедралата във Варна, няма да затваря за посещения

Започна ремонтът на Катедралата във Варна, няма да затваря за посещенияснимка: 24chasa.bg

Започва дългоочакваният ремонт на Катедралния храм “Успение Богородично” във Варна. Стойността на ремонта е около 2,6 милиона лв., 400 000 от които са осигурени от правителството и общината.

Покривът и куполите на храма ще бъдат позлатени с частно дарение.

Строителната площадка вече е открита. Очаква се строително-монтажните работи ще продължат около година.

“Под влияние на времето цялата покривна конструкция на храма се нуждае от основен ремонт. Покривните ламарини са изгнили и не спират дъждовната вода. Тя се просмуква в стените и унищожава стенописите на храма. Сградата придобива познатия ни днес вид в периода 1941-43 г., когато с благословението на Варненския и Преславски митрополит Йосиф е доизградена камбанарията (висока над 38 метра), правят се укрепвания в основите и се подменя покривната конструкция, по време на която четирите дървени кубета са заменени с четири купула, които са значително по-големи и допринасят за специфичния съвременен силует, съобщи преди старта Варненския и Великопреславски митрополит Йоан пред журналисти.

Ремонтните дейности са външни и те няма да попречат на молитвения живот на енорията и всички посещаващи варненската катедрала, отбеляза митрополит Йоан. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.