Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Потънал преди век американски кораб замърсява морето край Созопол

Потънал преди век американски кораб замърсява морето край Созополснимка: btvnovinite.bg

Потънал преди близо 100 години кораб е източникът на мазута край бреговете на Созопол. През последните дни летовници сигнализираха за топчета от горивото във водата. Сигнали имаше и от Градина и Черноморец.

Корабът е „Мопанг”, американски товарен параход. През 1921 г. той се натъква на останала от войната морска мина и потъва – с пълни резервоари.

Корабът е един от най-достъпните и запазени и в момента се предлага от водолазните центрове за гмуркане. От корозията обаче е започнал да се разрушава. Вероятно това е и причината от резервоарите му да изтича гориво.

В района на изтичането са поставени бонови заграждения, за да се спре изтичането на мазута. В Бургас са министрите на екологията и транспорта. Експертен щаб търси начин да бъде изпомпано горивото.

Подобна операция обаче ще бъде затруднена от бурното море. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.