Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Юлски мъртвак паникьоса летовниците

Юлски мъртвак паникьоса летовниците

Мъртвото вълнение ни изненада и започна още през средата на юли. Опасното явление паникьоса летовниците по Черноморието. Обикновено то се появява около Илинден (20 юли или 2 август по стар стил) и в началото на август. Заради климатичните промени обаче мъртвакът може да хване във всеки един момент. Миналата година например връхлетя още в началото на лятото – през юни, обясниха спасители пред “Труд”.

Мъртвото вълнение този сезон действа по нов “график” – в следобедните часове. Поради тази причина през последните 10 дни флаговете по вишките на плажа в Бургас са като на светофар. Сутринта започва със зелено знаме за спокойно море, около обед става жълто и от 14 до 17 часа, когато излиза вятър, сигнализацията вече е червена – за опасно море и мъртво вълнение, което се появява почти всеки ден за по няколко часа, разказаха спасители пред вестника.

От сряда започва бавно повишаване на температурата, но в пика на юли тя няма да надскочи 30 градуса. Въпреки лекото застудяване морската вода е 25 градуса – идеална за къпане. Това повишава бдителността на спасителите. “Задуха ли от североизток, вдига вълната и става опасно”, предупреждава Георги Есев, шеф на варненските гардове на плажа.

Шефът на спасителите във Варна съветва хората, за да не попаднат в мъртвата хватка на морето, да плуват близо до спасителните постове и да спазват предупредителните флагове на плажа. След лошо време и буря има опасност от дънни ями, вследствие на вълните, които са изкопали. За да предотвратят инциденти, спасителите обстойно обхождат района и слагат обозначителни табели. Но не могат да санкционират нарушителите и дори нямат право да ги издърпат насила от брега, освен ако не започнат да се давят. Затова трябва да има плажна полиция – хората вече не се респектират от червения флаг, масово влизат в морето както пийнали, така и дрогирани, категорични са мъжете на вишките. / Труд

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники