Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Брюксел повиши прогнозата си за икономическия растеж на България

Брюксел повиши прогнозата си за икономическия растеж на България

Европейската комисия прогнозира умерен икономически растеж на България, като тази година очаква той да бъде 2 процента, а през 2017 година да достигне 2.4%, се посочва в пролетните икономически прогнози на комисията, цитирана от БТА.

Зимната прогноза на Брюксел беше за икономически растеж от 1.5% за 2016 г. и 2% за 2017 г.

В бюджета за тази година е заложен растеж на БВП от 2.1%, премиерът Бойко Борисов се надява той да надхвърли 3 процента.

През 2015 г. БВП на България нарасна с 3% благодарение главно на износа и поевтиняването на петрол, е обяснението на Брюксел. Очаква се темпото на икономическия растеж да се забави до 2 процента през 2016 г., тъй като някои подкрепящи фактори, като усвояването на еврофондове, отслабват, се посочва в доклада на Европейската комисия.

Според Брюксел икономическият растеж на страната ще се възстанови до 2.4% през 2017 г., след като укрепналото вътрешно търсене компенсира отслабващия нетен износ.

Като цяло рисковете за перспективите за растеж изглеждат балансирани. Положителното е, че по-силният растеж на заетостта и по-бавното отслабване на износа може да доведе до по-голямо от прогнозираното частно потребление и инвестиции, посочва Еврокомисията.

В доклада се изказва очакване, че някои икономически сектори могат да получат по-голяма подкрепа от ниските лихви и поевтиняването на петрола.

Геополитическата нестабилност и слабото търсене на вносни стоки от страна на основни търговски партньори може да представляват опасност за износа и растежа на производството заради голямата степен на отвореност на икономиката, се посочва още в документа.

Прогнозата на Брюксел е безработицата в България да се понижи от 9.2% средно за 2015 г. до 8.6% през тази и 8% догодина.

Очаква се инфлацията постепенно да се повиши, тъй като последиците от спадащите цени на суровините бавно отшумяват, макар че прогнозата е да се запази отрицателна през първите три тримесечия на годината.

Еврокомисията очаква инфлацията да се ускори от минус 1.1% през 2015 г. до минус 0.7% на сто тази година, а догодина да достигне положителна стойност от 0.9%.

Комисията също така прогнозира постепенно намаляване на общия държавен дефицит. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.