Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Държавният глава: Енергийната либерализация и диверсификацията остават приоритет за България

Държавният глава: Енергийната либерализация и диверсификацията остават приоритет за България

Енергийната либерализация и диверсифицирането на доставчиците на природен газ са приоритет за България, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря на „Дондуков“ 2 с европейския комисар по конкурентоспособност Маргрете Вестагер. Държавният глава посочи, че страната ни работи активно за постигането на по-добра енергийна свързаност в Югоизточна Европа и е признателна за подкрепата на Европейската комисия.
 
„Изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция е от стратегическо значение не само за България, но и за региона“, подчерта президентът и призова всички подобни проекти да бъдат изграждани така, че да предоставят възможност за пренос на природен газ и в двете посоки.

Комисар Вестагер изрази подкрепата си за изграждането на газов хъб в страната ни, който в перспектива да бъде част от бъдещия интегриран енергиен пазар на Европейския съюз.
 
Обща беше оценката, че либерализирането на енергийния сектор и създаването на регионални борси за търговия с електроенергия и природен газ ще намалят цените за крайните потребители и ще доведат до по-голяма прозрачност в процеса на ценообразуване.
 
„България е решена да завърши реформата в енергийния сектор и за нас Европейската комисия е доверен партньор в този процес“, заяви президентът Росен Плевнелиев. В страната ни започва работа и енергийна борса, която  ще даде възможност за избор на доставчици на електроенергия от българските компании и домакинствата, отбеляза още президентът.

Комисар Вестагер подчерта, че е налице ефективен диалог и партньорство с българските институции и Европейската комисия ще продължи да подкрепя започнатия процес на реформи.
 
„Вече са налице конкретни резултати в областта на енергийната ефективност и 250 000 българи спечелиха от европейската солидарност в тази сфера“, посочи още президентът по време на срещата и благодари за отпуснатите на страната ни средства в размер на 1 млрд. евро за саниране на домовете на българските граждани.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники