Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

БСП иска отмяна на забраната за изграждане на АЕЦ "Белене"

Таско ЕрменковТаско Ерменков

„БСП  внесе проект за решение на НС за отмяна на забраната за изграждане на АЕЦ „Белене”, наложена с друго решение на парламента от 28.03.2012 година”. Това обяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков пред журналисти в парламента. По думите му друг път няма – или обединяване на усилията за най-бързо намиране на изход от ситуацията, или ежедневно увеличаващо се с над 330 000 лева задължение към „Атомстройекспорт”.

Ерменков припомни, че към средата на 2009 г. България е присъствала на атомната карта на света като една от малкото нации, развиваща ядрена енергетика и строяща втора атомна централа. „За съжаление 2009 година изборите бяха спечелени от ГЕРБ”, коментира той и подчерта, че  е задължителна последователна политика на държавата в ключови, икономически обосновани инфраструктурни проекти, независимо от това коя партия е на власт. „Именно тази последователност в политиката липсваше на първото правителство на Бойко Борисов”, допълни депутатът от левицата.

Ерменков каза още, че от БСП подават ръка и впрягат целия си експертен потенциал и енергия за решаване на проблема. За целта според него всички заедно, независимо от партиите, към които принадлежат народните представители, трябва да защитят интереса на България.

„Идеята за изкупуване на оборудването е доста екзотична, защото то не може да бъде продадено където и да било. Изисква се специална площадка и проект, а такива в света в момента няма”, обясни Ерменков. Според него решението е в довършване на АЕЦ „Белене“ със стратегически инвеститор. „Това може да се случи при изпълнението на две необходими условия – постигане на разбирателство с руската страна и намиране на инвеститор. Друг шанс няма”, каза още той. „Затова ние от БСП настояваме да се започнат консултации между управляващи и опозиция за търсене на решение”, коментира Таско Ерменков.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.