Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е повишила износа на твърд алкохол, готвят нов Закон за виното и спиртните напитки

България е повишила износа на твърд алкохол, готвят нов Закон за виното и спиртните напиткиснимка: bgnes.com

Износът на български твърд алкохол за страните от Европейския съюз бележи ръст през 2016 година. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатски въпрос, предаде репортер на БГНЕС.

5,76 млн. литра алкохол за изнесени за първите осем месеца на годината. За цялата 2015 г. износът на спиртни напитки към страни от ЕС е 4,6 млн. литра.

Най-сериозен ръст на износа на ракия, българска водка и други високо-градусни напитки, страната ни постига в Италия, Франция и особено Румъния. За периода януари-август за Румъния е изнесен български твърд алкохол в размер на 4,3 млн. литра.

В същото време налице е запазване на количествата български вина, които се изнасят за страните от ЕС. През 2015 г. са изнесени 40 млн. литра вина, а през първите осем месеца на настоящата година са изнесени 27 млн. литра.

Тенденцията за износа на български спиртни напитки и вино за ЕС се транспонира и в търговията с трети страни. За първите осем месеца на 2016 г. България е изнесла 2,6 млн. литра спиртни напитки, а през цялата 2015 г. това количество е 2,2 млн. литра, като най-сериозен ръст се отбелязва при износа за Сърбия. Износът на българско вино за трети-страни обаче бележи известен застой. Ако през 2015 г. са изнесени 9,3 млн. литра вино, то за първите осем месеца на тази година количеството е 4,3 млн. литра. Сред пазарите, на които българското вино започва да намалява е този в Русия. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.