Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

До края на годината България ще плати 400 млн. евро на Русия за АЕЦ "Белене"

Теменужка ПетковаТеменужка Петкова

До края на годината ще бъдат платени 400 милиона евро, или основната част от определеното с решение на арбитражния съд в Париж задължение за изработеното оборудване за АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

На състоялата се вчера работна среща във Варна на междуправителствена комисия на Русия и България този въпрос е бил сред основните обсъждани теми, обясни енергийният министър. Било е решено задължението да бъде платено на няколко транша, като до края на тази година трябва да се изплати основната част от него.

Бъгарския енергиен холдинг (БЕХ) и Националната електрическа компания (НЕК) обаче в момента не разполагат с тези средства и се обмислят различни възможни варианти за погасяването на задължението, допълни Петкова. По думите й след плащането на основната част ще се търси отново споразумение за останалите две вноски. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники