Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Изнесли сме 62 млн. литра вино през миналата година

Изнесли сме 62 млн. литра вино през миналата година

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Светла Янчева присъства на официалното откриване на изложението „Вино и земеделски продукти”, което се провежда в рамките на 20-тия Международен икономически панаир в град Мостар, Босна и Херцеговина. Страната ни се представя с национален щанд, на който са изложени вина и хранителни продукти.

По време на кръглата маса "Вино и земеделски продукти", доц. д-р Светла Янчева заяви, че българските вина са известни в цял свят. За това допринася комбинацията от местни сортове, специфични технологии и почвено-климатични условия. Тя допълни, че лозарството и винарството имат стратегическо значение за нашия регион, като България разполага с отлична сортова структура и добра позиция на винопроизводител. „У нас се спазват европейските стандарти за производството на вино и винени напитки. Българските вина са отличени с множество златни, сребърни и бронзови медали, както и награди на престижни международни изложби по целия свят“, подчерта доц. Янчева.

Тя информира, че до 2016 г., площите, засадени с лозя за вино, в България са 60 418 хектара, а производството на вино е 120 милиона литра. През миналата година страната ни е изнесла 62 млн. литра вино.

Доц. Янчева допълни, че усъвършенстването на традиционните технологии и прилагането на нови направления в науката са създали нови стилове вина.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники