Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Руската теза: Оборудването за "Белене" е неизползваемо в други проекти по света

Руската теза: Оборудването за "Белене" е неизползваемо в други проекти по светаснимка: dnevnik.bg

Реакторите за "Белене" не могат да бъдат използвани дори и на части в нито един от руските ядрени проекти както в Русия, така и извън нея. Това става ясно от аргументите на руската "Атомстройекспорт" (ACE), която осъди Националната електрическа компания в арбитражния съд в Женева за 620 млн. евро заради поръчаното оборудване от НЕК за спрения ядрен проект. Арбитражното решение беше публикувано в пълния си вид от сайта bivol.bg. Публичен достъп до него нямаше, тъй като то беше засекретено като съдържащо конфиденциална информация.

Единствената възможност за използването на двата реактора, предназначени за АЕЦ "Белене", е да бъдат монтирани в АЕЦ "Козлодуй", се казва в становище на АCE, публикувано в решението. Компанията допълва още, че от българска страна не е направено нищо в тази посока, въпреки желанието си за изграждането на нов седми блок на централата.

Още по време на арбитражното дело българската страна е настоявала пред руската "Атомстройекспорт" да проучи всички възможности за препродажбата на оборудването за "Белене". Множеството други варианти оборудването да бъде използвано в някои от руските проекти за атомни централи обаче се оказали неприложими. Основната причина за това е, че през 2013 г. в Русия е взето решение всички централи да започнат да използват нова и по-модерна технология от тази за "Белене", става ясно от решението на съда. / Капитал

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 08 Ноември 2016 12:45