Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ЕК: Политическата несигурност от предстоящите избори в България може да забави инвестициите

ЕК: Политическата несигурност от предстоящите избори в България може да забави инвестициитеснимка: bnr.bg

Политическата несигурност от предстоящите избори в България може да забави инвестиционните решения, пише в зимната икономическа прогноза на ЕК. Анализът за страната ни обаче като цяло е положителен.

Безработицата в България ще продължи да намалява тази и следващата година до 7,1 и 6,8 на сто. Това се дължи както на прогнозата за подем на икономиката, така и на застаряващото население.

Еврокомисията признава, че растежът за миналата година у нас е бил по-голям, отколкото тя прогнозира през есента. За тази година институцията предвижда БВП да се увеличи с 2,9% заради повишеното вътрешно потребление.

За първи път Брюксел очаква България да отбележи ръст на инвестициите от над 3 на сто заради ускоряването на проектите, финансирани от еврофондове. Настигането на средноевропейския жизнен стандарт обаче продължава да е с много бавни темпове, пише в доклада.

Рисковете за ръста на икономиката се определят като ниски и са свързани предимно с несигурността от предсрочните парламентарни избори, което може да забави потреблението и решенията за инвестиции. Евентуалните финансови задължения на държавните предприятия също крият рискове за публичните финанси.

Ако има бърз напредък в структурните реформи в България обаче, той може да повдигне ниския потенциал за растеж, отбелязва още ЕК. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.