Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов за тръбата на "Турски поток" до Варна: Пълним си газовата кошница

Бойко Борисовснимка: presstv.bgБойко Борисов

Подписаната в събота с "Газпром" пътна карта за развитието на българската газопреносна мрежа е за изграждането на втора тръба на "Турски поток" до Варна с капацитет от 15.7 млрд. куб. м годишно. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в понеделник след дискусия "Европа отново на път", обяснявайки постигната от енергийния министър Теменужка Петкова договорка с шефа на "Газпром" Алексей Милер в Санкт Петербург преди два дни.

"Ние от много време разговаряме за газовия хъб и ние казахме, че в нашия европейски хъб, финансиран от ЕК към момента, ще съберем газ от много източници", каза Борисов, обяснявайки за подписаната в Санкт Петербург пътна карта с "Газпром". По думите му реализацията на този хъб няма да позволи страната ни да бъде заобиколена от газовите потоци.

Той обясни, че хъбът ще събере газ от много източници – проучваните находища в Черно море "Хан Аспарух” и "Терес", както и експлоатираното находище "Галата”, интерконектора с Гърция и "не на последно място - договорения азерски газ, и руски газ".

"Просто си изпълняваме ангажимента, подписваме и си пълним кошничката – газовата, с тези възможности, уширяваме си нашата газопреносна система, за да може по всички изисквания на ЕС, спазвайки Третия либерализационен пакет, да превозваме газ, на който от всичките тези източници пожелае", обясни Борисов. "И да си вземаме транзитните такси - и най-вече- компресорите и газопреносната ни система да бъдат пълни. В противен случай от юг азерския газ минава през Турция, Гърция и Италия, от Север - през Северен поток 1 и 2, и България ще стане само един клиент. За да не го допуснем- подписахме тази Пътна карта за газа за 15.7 млрд. куб. м.", заключи премиерът.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.