Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Теменужка Петкова: „Росатом“ иска да участва като изпълнител в „Белене“ и това е добър знак

Теменужка Петковаснимка: btvnovinite.bgТеменужка Петкова

„Росатом“ има интерес да участва като изпълнител в АЕЦ „Белене“ и мисля, че това е много добър знак и сигнал, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Когато конструкторът по проекта е и изпълнител по реализацията му, това е гаранция за сигурност, за качеството на тази централа, обясни тя.

Дали обаче ще се строи централата предстои да бъде решено. Това решение зависи и от доклада на БАН, който трябва да е готов през септември и обхваща всички аспекти на проекта от правна, техническа и икономическа страна.

Държавата тепърва ще търси стратегически инвеститор за проекта, каза министърът. След като платихме задължението си на „Атомстройекспорт“, до края на септември ще имаме два завършени реактора, за които трябва да имаме решение какво ще правим. Когато оборудването дойде в България, ще отделим активите и пасивите, свързани с проекта, и ще опитаме да реализираме успешна процедура по приватизация във връзка с този проект.

Ако процедурата по приватизация и намирането на инвеститор не се реализира успешно, ще мислим за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза Петкова. Оборудването е съвместимо, увери тя.

До този момента в проект е инвестиран много сериозен ресурс – 1,4 млрд. лв. и 1,176 млрд. лв. за оборудване, от парите на българските данъкоплатци, затова сме длъжни да вземем най-доброто решение, така че този ресурс да бъде усвоен по най-добрия начин, заяви тя.

На въпрос възможно ли е възобновяването на руските енергийни проекти, включително „Южен поток“, тя отговори, че проектите, особено в газовата сфера, са много динамични. „Изключително важно за нас е да запазим ключовото си място като транзитьор на природен газ. И да използваме това свое географско предимство. България е стана членка на ЕС, всичко, което се случва или ще се случва на нейната територия, ще бъде изцяло съобразено с европейското законодателство. От друга страна трябва да отстояваме националните си интереси“, каза Петкова.

За строителството на хранилище за радиоактивни отпадъци у нас министърът увери, че „няма нищо опасно в тази процедура. Това е ангажимент, поет към Европейската комисия – за изграждане на такова национално хранилище“. То преминава през три етапа – проектиране, избор на площадка и строителство. Парите идват по международен фонд „Козлодуй“ чрез Европейската банка за възстановяване развитие.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 22 Юни 2017 09:55