Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

През 2016 г. всеки десети работещ в България вече е бил беден

През 2016 г. всеки десети работещ в България вече е бил беден

Работещите бедни в България са се увеличили близо два пъти през 2016 г. до 11.6% от населението. За сравнение през предходната година заетите, които са били под линията на бедността българи са били 7.7%. Това показват данните от Индикатора за бедност и социално включване на Националния статистически институт (НСИ) за 2016 г.

Линията на бедност за миналата година е 308.17 лв. средно месечно на човек от домакинство.

Под прага на бедност са били 1 638 700 българи, или 22.9%  от населението. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност намалява с 5.4% (през 2015 г. линията на бедност е била 325.8 лева), а същевременно относителният дял на бедните население с 0.9 процентни пункта.

НСИ отбелязва, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22.9 до 27.9%, или с 5 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 45.5%, или с 22.5 процентни пункта.

Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните (54.6%), като рискът от бедност при безработните мъже е по-висок с 6.7 процентни пункта в сравнение с безработните жени.

Най - висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 68.8 %. С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява приблизително 2  пъти  за  лица та  с  основно  образование  и  над 4 пъти  за  лицата  със  средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование е 5.4%.

Според типа домакинство, най-висок е делът на бедните сред едночленните домакинства с лице над 65 години, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 22 Юни 2017 16:33
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.