Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

За последните 10 години двустранният ни стокообмен с Индия се е увеличил 3 пъти

Пуджа Капур и Александыр МанолевПуджа Капур и Александыр Манолев

За последните десет години двустранният ни стокообмен с Индия се е увеличил близо 3 пъти – от 79 млн. щ.д. през 2006 г. на 215 млн. щ.д. през 2016 г. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с посланика на Индия Н.Пр. Пуджа Капур. През 2016 г. българският износ за Индия нараства с 29% спрямо 2015 г., достигайки 80 млн. щ.д. Тенденцията за неговото увеличение се запазва и през първото тримесечие на 2017 г., отбелязвайки ръст от над 176%.

„Надяваме се тази тенденция да се запази и да продължим да развиваме търговските връзки между нашите  две държави“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му редица индийски компании вече оперират в страната ни, а български фирми реализират не само експорт, но и мащабни проекти в Индия.

„Считаме, че в няколко сектора имаме сериозен потенциал да присъстваме още по-осезаемо на индийския пазар и се надяваме на подкрепа от Ваша страна български компании да успеят да реализират експорт“, допълни Александър Манолев. Сред примерите на секторите с потенциал за развитие бяха посочени селскостопански продукти, храни и напитки, парфюмерия и козметика, продукти на химическата промишленост (изкуствени торове, химически съединения и др.) авточасти и автокомпоненти и др.

По време на срещата бе договорено и да се търсят механизми за активизиране на политическия диалог в сектор икономика като се предприемат и координирани стъпки за по-чести заседания на Междуведомствената смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 04 Август 2017 14:11