Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Заплатите в България скачат с по 8-10% годишно

Заплатите в България скачат с по 8-10% годишно

Заплатите в България растат много бързо, от порядъка на 8-10% годишно. Друг въпрос е, че те остават ниски на фона на другите страни в ЕС. Това коментира главният икономист на Уникредит банк Любомир Митов, който в четвъртък представи анализа на банката "България, Европа и света - макроикономически преглед". Данните на НСИ също показват, че разходите за труд у нас растат сериозно - през първото и второто тримесечие на 2017 г. увеличенията са с по 10%, сравнени с предната година.

Въпреки че масовият българин е много скептичен по темата за вдигането на доходите, фактите сочат, че възнагражденията у нас не са "изкривени", а са съразмерни на мащабите на икономиката. По дял на нетните заплати (след удържането на данъците и осигуровки) спрямо брутния вътрешен продукт страната ни е дори над средното равнище за ЕС, показва анализът на "Уникредит". По това съотношение приличаме на Швеция и Финландия и изпреварваме Великобритания и Франция, посочи Любомир Митов. Обяснението е, че в западните държави подоходните данъци са високи и "изяждат" голяма част от възнагражденията, а у нас действа ниският плосък данък.

Анализът на "Уникредит" предупреждава, че недостигът на работна ръка се очертава като голям риск за българската икономика. "Безработицата е ниска почти както преди кризата и това показва, че потенциалът за намиране на работна ръка е на изчерпване", коментира Любомир Митов. Според него без сериозни мерки в сферата на образованието и на квалификацията на хората недостигът на кадри ще спъва ръста на икономиката. / Сега

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 06 Октомври 2017 09:51
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.