Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министерството на финансите очаква икономически растеж от по 3.9% през следващите 3 г.

Министерството на финансите очаква икономически растеж от по 3.9% през следващите 3 г.

Министерството на финансите очаква икономическият растеж през тази година да достигне 4% и да се запази на ниво около 3.9% през следващите три години. Това е записано в есенната му макроикономическа прогноза, публикувано на сайта на институцията.

Прогнозата през пролетта беше по-песимистична с очакван растеж от 3% за тази година и 3.1% през следващата.

Есенната прогноза отразява по-доброто представяне на българската икономика през първата половина на 2017 г., и по-съществените положителни промени в европейската и световната икономика, се казва в съобщението на ведомството.

Основен генератор на растежа е вътрешното търсене и най-вече частното потребление (4.3%).

В периода 2018–2020 г. вътрешното търсене ще продължава да бъде водещ фактор за нарастването на икономическата активност в страната, като се очаква реалният растеж да остане на ниво от 3.9% и през трите години.

През 2017 и 2018 г. заетостта ще нараства, сочи прогнозата на ведомството, която по този показател също е завишена спрямо очакванията преди няколко месеца. В същото време темпът на нарастване на заетостта се очаква да се забави поради по-бързото изчерпване на потенциала за нарастване на заетите и влиянието на демографското развитие в средносрочен план.

Положителните очаквания за инфлацията се запазват в резултат от допусканията за повишение на международните цени на петрола и неенергийните суровини, и нарастване на вътрешното търсене. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники