Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Теменужка Петкова: Нямаме право на нова грешка за АЕЦ "Белене"

Теменужка ПетковаТеменужка Петкова

България няма право на втора грешка по проекта АЕЦ "Белене", в който досега са вложени 3 млрд. лева, коментира пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова. "Трябва да мобилизираме целия ресурс, за да можем да използваме това оборудване по най-добрия начин", каза тя.

Петкова допълни, че до края на годината и двата реактора на централата, които бяха произведени от руска страна, ще бъдат в България, макар че още нямаме договор за консервация на това оборудване.

Именно консервацията и доставката на оборудването са били тема на разговорите между представители на "Росатом" и премиера Бойко Борисов във вторник. Той прекъсна пресконференцията за "Емко" с думите, че го очакват от руската компания.

Петкова беше категорична, че се анализират всякакви възможности за "оползотворяване" на оборудването за втората ни ядрена централа. Не са изключени варианти и "Росатом" да бъде инвеститор в проекта, а не само като строител, макар и конкретни разговори в тази насока да не са водени с руската компания. На този етап няма нови инвеститори, които да са заявили интерес към централата, допълни още енергийният министър.

"Китайските колеги имат сериозен интерес и те правят свои анализи", каза тя.

В енергийното министерство очакват финалния доклад на Българската академия на науките (БАН) за развитието на проекта за ядрената централа. Петкова отказа да коментира съдържанието на междинния доклад, който учените вече са представили на администрацията, но отбеляза, че в него се посочва необходимостта от нови мощности не само в България, а и в целия регион след 2035 година. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 12 Октомври 2017 09:18
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.