Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ябълковото производство в България ще изчезне, твърди земеделски експерт

Ябълковото производство в България ще изчезне, твърди земеделски експерт

Предвид развитието на земеделието в момента е възможно след 10 години в България да не се отглеждат ябълки. "Ще си хапваме произведени в Полша", каза за БТА Красимир Кумчев, аграрен консултант и фермер.

Той посочи, че през последните 5-6 години по-малките производители са започнали да изкореняват насажденията си, а големите ферми и хората, които разбират от ябълково производство, са спрели да инвестират в този плод.

Като пример той посочи и собственото си дружество, което от около 7 години инвестира в други трайни насаждения - череши, сливи, но не и в ябълки. Единствените, които в момента инвестират в ябълки, са хора, които не разбират от това производство, но имат финансов ресурс, твърди той.

Да обработваш ябълкови насаждения в обеми от около 1000 дка е самоубийство, подчертава Кумчев от позицията на фермер, отглеждал 14 хил. дка ябълки. По думите му обаче част от тези градини вече са обявени за продан.

Като една от причините за ябълковия „апокалипсис“ Кумчев посочи държавните субсидии за плодовете, които са по схема и са стотина лева на декар. Тази сума, като я разделиш на 3 хил. кг, един хубав среден добив, се получава три стотинки за килограм, което по думите му не е икономически стимул.

В същото време, по информация от медиите, миналата година поляците са получавали по 30 евроцента/кг от ЕС заради руското ембарго и още толкова като национално доплащане, каза Кумчев. Това е 1,20 лв/кг, което е 40 пъти повече в сравнение с положението у нас или, твърди фермерът, според когото поляците получават за една година колкото един български градинар за един цял живот.

По думите му тази година се е случило същото със земеделските стопани, които отглеждат праскови. Гърция, Италия и Испания си получават евросубсидия заради руското ембарго, поради което преработвателите в България спряха да изкупуват български праскови и почнаха да внасят по-евтини от Гърция.

Казва се, че на практика нямаме износ за Русия, което е вярно - ние не можем да задоволим вътрешния си пазар, но руското ембарго ни бие индиректно чрез Полша с ябълките, а чрез Гърция с прасковите, обяснява фермерът.

Той смята, че Министерството на земеделието трябва да работи за създаването на конкурентна среда с останалите играчи от Европейския съюз.

Ако премахнат субсидиите, за 5-6 години ще залеем Европа с качествена храна, категоричен е Кумчев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники