Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Застаряването на населението би могло да се окаже двигател на икономическия растеж в България

Застаряването на населението би могло да се окаже двигател на икономическия растеж в Българияснимка: bnr.bg

В хода на общественото обсъждане на проекта за Национална програма за безопасност и здраве при работа 2018-2020 година, БТА публикува мнения на изтъкнати експерти по различните й аспекти. В програмата се изтъква, че с пенсионната реформа продължителността на активния трудов живот расте и общото застаряване на населението води до нарастване и на дела на възрастните работници в предприятията. В интервю за агенцията в това отношение директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков допуска по аналогия със ставащото в Германия, че и в България застаряването на населението може да се окаже двигател на икономическия растеж. България е на трето място в Европа по средна възраст на нацията, а на първо е Германия, но за разлика от България в Германия няма оплаквания от застаряване на работната сила и тя е лидер в икономическото развитие. Днес броят на младите, които излизат на пазара на труда в България, е по-малък отколкото преди 20 години и според Нейков това означава, че през идните две десетилетия големият резерв на вътрешния пазар на труда няма да са младите хора, а възрастните. Предвид това експертът смята, че са нужни законодателни промени за по-ефективно използване на техните качества, включително чрез въвеждане на особени режими на работното време, по-чести медицински прегледи, специфична оценка на риска на работните места. Това може да изглежда неатрактивно за работодателите заради допълнителните усилия и разходи от тяхна страна, но според Нейков в замяна те биха получили по-лоялни, дисциплинирани и висококвалифицирани работници, отколкото са новопостъпващите, които са склонни често да напускат работа в търсене на по-атрактивни условия. Аналогична теза пред БТА излага и Александър Загоров, експерт и конфедерален секретар на КТ "Подкрепа", като напомня правилото, че едно евро, вложено от работодателите в безопасност на труда, носи десет евро печалба. Загоров обаче подчертава, че решения за подобряването на условията на работа не бива да се прилагат по възрастов принцип, а да са валидни за всички. В проекта на Националната програма за безопасност и здраве при работа през 2018-2020 година се посочва, че не се очаква намаляване на броя на жените в състава на работната сила, заради създадените нормативни предпоставки за съчетаване на майчинството и професионалния живот. В проектодокумента дори е изразено очакване за все по-голяма роля и участие на жените, включително в традиционно "мъжки" професии и производства. Прогнозите за развитие на пазара на труда в България не се различават коренно от тези за целия ЕС. В периода между 2010 и 2030 г. броят на хората на възраст между 55 и 64 години в 28-те държави - членки на съюза, ще нарасне с около 16 процента. По тази причина за целия ЕС се препоръчват политики, насочени към осигуряването на възможности възрастните работници да остават по-дълго активни и производителни. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.