Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ИПИ: Икономическият растеж разделя още повече регионите в България

ИПИ: Икономическият растеж разделя още повече регионите в България

Въпреки ежедневната статистика за ръст на доходите, рекордно висока заетост и ниска безработица редица региони у нас остават напълно изолирани от икономическото възстановяване. На фона на много добрите общи макроикономически показатели ситуацията по области показва, че "добрите новини са в няколко района в Южна България и са концентрирани около по-големите икономически центрове". Разделянето на България на богат юг и беден север продължава за поредна година. В двата края на тази ножица столицата е 4.5 пъти по-богата от Сливен, който вече измества Силистра на дъното. С икономическия растеж тази пропаст ще се задълбочава. В затъващите области условията за живот и благосъстоянието на хората се влошават трайно. Това са основните изводи от шестото изследване "Регионални профили: показатели за развитие 2017" на Института за пазарна икономика.

От ИПИ отбелязват рекордно високата заетост, която на ниво от 68.5% за третото тримесечие на 2017 г. вече надхвърля и пика си от преди кризата (65% през трето тримесечие на 2008 г.). За една година - от третото тримесечие на 2016 г. досега, са разкрити над 150 хил. нови работни места. Над 70 на сто от тях обаче са концентрирани само в четири области - столицата, Софийска област, Пловдив и Стара Загора. Само в област Пловдив са разкрити повече нови позиции, отколкото в цяла Северна България. В Северна България новите работни места са едва 27 хил. при 145 хил. повече позиции в Южна България. На север във всички области, с изключение на Плевен, заетостта остава далеч от най-високите си нива за последните десетина години. В Южна България заетостта остава ниска само в две области - Сливен и Кърджали. Пловдив като цяло се откроява - само за последната година там новите работни места са над 40 хил., което означава, че той е по-добре и от столицата, защото е с по-малко население.

Класацията по икономическото развитие отново оглавяват столицата и Габрово, а веднага след тях са Стара Загора, Варна и Русе. На другия полюс изостават Кърджали, Сливен, Силистра, Видин.

Според ИПИ заплатите ще продължат да се увеличават, и то с по-високо от сегашното темпо от 10% годишно, "защото, когато пазарът на труда е наситен, има глад за кадри и специалисти и единствената опция е заплатите да тръгнат нагоре, особено в частния сектор". Над половината от високоплатените работни места обаче със заплата над 1000 лв. са само в столицата. София остава единствената област с възнаграждения над средните за страната и това ще продължи и занапред, като именно този факт дърпа и средната заплата за страната нагоре.

Тенденция за настигане на средните заплати има в Пловдив и Плевен, но засега и в Пловдив средната заплата е 80% от средната за страната, защото областта е доста голяма. Обратно - във Видин, Силистра и Кюстендил заплатите изостават все повече, и то въпреки изначално по-ниското си ниво и драстичното увеличение на минималната заплата. / Сега

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 29 Ноември 2017 09:50
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.