Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е втора в ЕС по дял на населението в риск от бедност

България е втора в ЕС по дял на населението в риск от бедност

Българите са на второ място в Европейския съюз (ЕС) по дял на населението в риск от бедност и социално изключване, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2016 г. почти 48% от българите са били в риск от бедност и социално изключване, сочи европейската статистика. За сравнение, средно за ЕС този дял достига 15,7%.

Оптимистична тенденция е, че делът на хората с материални затруднения и в риск от социално изключване у нас намалява. През 2014 г. е бил 52,4%, а през 2015 г. - 50,6%.

Тенденцията е валидна в целия ЕС, където през 2014 г. този дял е бил 19,3%, а през 2015 г. - 17,2%.

Лидер по дял на населението в риск от бедност и социално изключване е Румъния, където този дял достига 50%. След нас е Гърция с 36%, следвана от Унгария с 32% и Литва с 29%.

На другия полюс е Швеция, където само 3% от населението е в риск от бедност, материални затруднения и социално изключване.

Този дял достига 4% във Финландия, 5% в Люксембург и 6% в Дания.

Като цяло най-голям е рискът от бедност и социално изключване в групата на населението на ЕС с основно и по-ниско образование. Над една четвърт от населението на блока попада в рисковата група.

При хората със средно образование 14% са в риск от бедност и социално изключване, а при населението с висше образование – само 5%.

Тенденцията е валидна и за България, където почти 72% от хората с основно и по-ниско образование са в риск от бедност и социално изключване, почти 46% от хората със средно образование и 22% от хората с висше образование. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.