Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Рекордно ниската безработица започва да спъва икономическия растеж в България

Рекордно ниската безработица започва да спъва икономическия растеж в България

Безработицата в България в момента не е била толкова ниска през последните 10 години. Безработните са 7.2 на сто от трудоспособното население на страната или около 200 хиляди души. В същото време 300 000 способни пълноценно да работят българи нито се трудят, нито търсят работа, нито учат. Бизнесът се оплаква, че няма кого да наема за свободните позиции в своите фирми, а същевременно икономика бележи годишен ръст на БВП от около 4 на сто с перспектива за растеж.

Според някои експерти картината не е толкова розова, колкото изглежда на пръв поглед. Икономически възход има, но заедно с това липсват по-големи преки чуждестранни инвестиции, т. е. производствен капитал, както и подходящи работници, т. е. човешки капитал. Ръстът на икономиката се подкрепя от вътрешното търсене и от експорта, но не се основава на нови инвестиции в производствени мощности и в човешки капитал. Някои говорят за балон и за прегряване на икономиката, които в даден момент ще изгърмят и всичко ще се срине поради липсата на солидни основи.

По принцип всяко понижение на безработицата е нещо положително. В конкретния случай с България обаче има нюанси. Спадът на броя на безработните не е само в резултат от разширяване на стопанската дейност, а се дължи в голяма степен и на износа на работна ръка. На практика вече почти няма българско семейство, в което някой негов член да не е заминал на работа в чужбина. И това важи с особена сила за квалифицираните, за опитните и можещите работници и служители. Така че една от причините за регистрирания спад на безработицата е, че мнозина си намериха работа зад граница.

Причини за масовата трудова миграция има много, а основната е ниското заплащане на труда. В България работещите бедни се срещат навсякъде и са с различни професионални квалификации – от общи работници до висококвалифицирани икономисти, юристи или лекари. Ако към това добавим и застаряващото и намаляващо население, то на практика стигаме до извода, че икономическият растеж в страната е силно заплашен, защото просто вече няма да има кой да работи. И рекордно ниската безработица в момента само доказва това. Уважавани експерти смятат, че ако работодателите намираха на трудовия пазар работната ръка, която им е нужна и която търсят, икономическият ръст в страната лесно можеше да надхвърли 6 процента, което много по-бързо щеше да скъси разликата в стандарта на живот в България и в по-развитите европейски страни. Това, от своя страна, щеше да доведе до намаляване на емиграционния натиск върху икономиката и да я направи далеч по-стабилна и просперираща. С „ако” икономика не се прави и това е ясно на властите. Неслучайно те се опитват доколкото могат да улеснят и финансират професионалната квалификация на неработещите, така че пропастта между търсенето и предлагането на трудовия пазар поне малко да се запълни.

Има и друг начин да се намери необходимата работна ръка – чрез внос от чужбина. Този метод не е тайна и за българските бизнесмени, но задачата е с повишена трудност, защото по принцип движението на работната сила е в посока от по-неразвитите към по-развитите държави. Статутът на България като най-бедната страна в Евросъюза не я поставя в силна позиция и тя няма с какво да привлече работници и служители от чужбина. И въпреки това бяха направени опити в това отношение с работна ръка от Украйна, Молдова и Армения. Сега предстоят мерки за улесняване на наемането на работници от чужбина. Наблюдателите обаче не са големи оптимисти.

Експертите са скептични и по отношение на възможностите поне част от българите, заминали на работа в чужбина, да бъдат върнати в страната и да им бъдат предложени възнаграждения, сходни на тези, които те са получавали в другите държави. Мнозина от българите зад граница вече трайно са се установили там, имат недвижима собственост и семейства и трудно ще зарежат всичко това за единия „гол” носталгичен патриотизъм. Утешителното в цялата тази история е, че икономическият растеж и предизвиканият от него глад за работна ръка вероятно няма да траят дълго и все ще дойде времето на съкращенията на персонал, т. е. ще се формира излишък на наемни работници и служители. Дано дотогава се появят нови възможности и решения за подобряване качеството и количеството на работната сила в България. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.