Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

КЕВР: Токът за бита няма да поскъпне драстично

Иван Ивановснимка: btvnovinite.bgИван Иванов

Токът за бита няма да поскъпне драстично, успокоиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

След днешното открито заседание на Комисията председателят ѝ Иван Иванов заяви, че няма предпостави за драстични поскъпване на електричеството за бита от 1 юли, както прогнозираха работодателски организации.

Вчера работодателските организации изразиха опасение, че спекулативно високите цени на енергийната борса, достигащи до 120 лв. за мгвт/ч, ще принудят КЕВР да увеличи и цената за домакинствата между 15 и 30 на сто, вземайки ги за референтни.

„Абсолютно спекулативни са твърденията за такива споменати до 30% увеличение на цената на електрическата енергия за регулиран пазар. Следим как се развива пазарът на електрическа енергия в страната, но регулираният пазар има това голямо предимството, че дава стабилност на цените. Такава стабилност (потребителите) ще имат и в следващият ценови период от 1 юли. По начало заявленията, които трябва да получим от производителите на електрическа енергия, ще пристигнат в Комисията след края на март и ще бъдат разгледани във второто тримесечие на тази година“, каза Иванов.

Шефът на КЕВР напомни, че с готвените промени в Закона за енергетиката, които до дни трябва да бъдат публикувани за обществено обсъждане, регулаторът ще получи разследващи функции и ще може да налага наказания, ако установи злоупотреби в електроенергийната борса.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 23 Януари 2018 14:01
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.