Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Цените на хранителните продукти запазват тенденцията си към спад

Цените на хранителните продукти запазват тенденцията си към спад

Продължава тенденцията към спад на цените на хранителните продукти през целия януари, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища (ДКСБТ). В последните дни на първия месец на годината индексът на институцията достигна до ниво от 1,462 пункта, спрямо 1,471 пункта седмица по-рано.

В началото на годината стойността на индекса достигна 1,489 пункта и оттогава намалява непрекъснато.

От статистиката е видно, че най-голяма промяна в цените се отчита по отношение на плодовете и зеленчуците. В последните дни на януари с по около 9% намалява цената на вносните домати, които се търгуват за 1,47 лева на едро, както и на зелето. Цената на портокалите е с 6,3% по-ниска и достига до 1,24 лева за килограм по борсите.

В същото време има ръст на цената на другите цитрусови плодове - лимони (+2,3%)и мандарини (+4,2%), както и на бананите - с 1,3%. С 4,8% по-скъпи са зелените салати, а морковите поскъпват с 4,1%, показват още данните на държавната агенция.

През последните дни на януари има понижение на цената на някои млечни продукти - киселото мляко е поевтиняло с 1,2%, а прясното - с 2,6%. Но цената на сиренето се повишава с 3,1%, а при кашкавала промяната е минимална - повишение от 0,1 на сто.

Цената на яйцата намалява с 4% на борсите. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.