Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В Лондон на Борисов му дойде идея Западните Балкани да изградят АЕЦ "Белене"

В Лондон на Борисов му дойде идея Западните Балкани да изградят АЕЦ "Белене"

На премиера Бойко Борисов му дойде нова идея за реализацията на проекта АЕЦ "Белене". На инвестиционния форум за Западните Балкани, който Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) организира в Лондон днес, българският министър-председател разви тезата как с помощта на банката може да се финансира един балкански проект, в който да се включат вече закупените реактори за непостроената атомна централа.

"Аз сега ще говоря с банката, защото в България имаме два платени, докарани ядрени реактора 2+ за 220 мегавата. Платили сме ги 4 млрд. и седят в кашоните... Дали не биха могли да помислим за едно общо финансиране с проценти, за един балкански проект и с тази електропреносна система... България има много добре развита електропреносна система и в момента изнасяме през Сърбия за Гърция и за Македония ток... Днеска ми дойде идеята, че това би могло да е за нашата АЕЦ "Белене" едно прекрасно решение с европейско финансиране, с акционери всички нас, така че можем да си говорим и това", обясни Борисов на пресконференцията след форума.

"Би могло електропреносните ни системи да се свържат така, че от България, през Подгорища да отива в Италия", каза още Борисов.

На нея присъстваха председателят на ЕБВР Сума Чакрабарти и лидерите на Западните Балкани - премиерите на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и председателстващия председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники