Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Всеки пети млад висшист у нас готов да напусне България

Всеки пети млад висшист у нас готов да напусне Българияснимка: 24chasa.bg

23% от младите българи с висока квалификация и образование са готови да напуснат страната и да се преместят в друга членка на ЕС за по-добра работа. В същото време само 12 на сто биха направили това в рамките на самата страна. Това става ясно от проучване на Евростат за мобилността на младите в рамките на ЕС.

В това проучване се вижда, че младите безработни в Европа не са готови да се местят за нова работа с изключение на някои страни, сред които е и България. Най-немобилни са младите италианци. Но холандците и датчаните също не са готови да напуснат родното си място за друга работа.

Обяснението според Евростат е, че преместването в регион с повече работни места означава и повишаване на разходите за живот – обикновено на новото място не само заплатите са по-големи, но и наемите и цените на транспорта. Това играе най-малко роля при миграцията на млади българи, за които по-високият доход оправдава и по-високите разходи. Според Евростат разходите за един работник в индустрията в България са само една десета от тези в Германия.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.