Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

През април се очаква приходите да надхвърлят разходите в бюджета

През април се очаква приходите да надхвърлят разходите в бюджетаснимка: dnevnik.bg

Министерството на финансите обяви, че се очаква през април бюджетът да е на излишък, който се равнява на 1.3% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Общият му размер ще е 1.32 млрд. лв. За сравнение салдото по консолидираната фискална програма (КФП) към април 2017 г. бе излишък в размер на 1.59 млрд. лв. (1,6 % от БВП).

Месец април традиционно се характеризира с превишение на приходите над разходите по поради спецификата на данъчния календар. За подобрението на бюджетното салдо през месеца допринасят и възстановените суми от ЕК в частта на помощите.

Според прогнозните данни на първостепенните разпоредители с бюджетни средства март завършва с положително салдо от 592.7 млн. лв. (0,6 % от прогнозния БВП).

В хазната се очаква да са влезли 12, 9 млрд.лв., което е с 924,8 млн. лв повече, в сравнение с април 2017 г. Ръстът идва от събрани повече данъци, а размерът на помощите се запазва, смятат експертите.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники