Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Екотаксата за стари коли се вдига с 15%, въпреки заканите да скочи драстично

Екотаксата за стари коли се вдига с 15%, въпреки заканите да скочи драстичноснимка: money.bg

Въпреки, че от няколко месеца министърът на екологията Нено Димов уверява, че екотаксата за автомобили над 10 години ще скочи драстично, днес по "Нова телевизия" той обяви, че повишението ще е с около 15%. Плановете са електромобилите да не се облагат, а за хибридите тя да се намали.

В момента купувачите на колите на ток плащат 102 лева екотакса при тяхната регистрация, като предложението е тя да не се дължи от 2022 година. За хибридите размерът зависи от възрастта, като варира между 124 и 227 лева. Новото предложение е сумата да е от 100 до 255 лева, пак в зависимост от това на колко години е колата.

Както досега екотаксите няма да зависят от това дали автомобилът е дизелов, бензинов или на газ, като определяща ще е единствено възрастта. За превозните средства до 5 години тя остава 194 лева.

Ако се приемат исканите от екоминистерството промени, то за превозните средства, произведени преди над 10 години, ще се плаща с 35 лева повече, или 310 лева. За автомобилите на между пет и десет години ще се дължат 290 лева, или с 30 лева повече, отколкото сега.

Във връзка с планираните забрани за дизелови автомобили в Западна Европа, Нено Димов повтори тезата си, че това изкривява пазара и който го причинява, трябва да се погрижи тези превозни средства да не се окажат в страни, в които такива ограничения няма. Той допълни, че ще започне активните действия за изработване на такъв регламент, след края на българското европредседателство. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.