Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

С 3,07% намалява сивата икономика през 2017 г., достига ниво от 25,2%

С 3,07% намалява сивата икономика през 2017 г., достига ниво от 25,2%

С 3,07 на сто намалява сивата икономика през 2017 г. и достига ниво от 25,22 на сто при 28.29 на сто през 2016 г. Данните са на база на композитния индекс "Икономика на светло", поддържан от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), като за 2016 г. се отчита дял от 71,71 на сто на законния бизнес, докато през 2017 г. индексът е нараснал до 74,78 на сто.

Данните бяха представени проф. Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал индекса, и Васил Велев, председател на УС на АИКБ. Проф. Петранов уточни, процентите сива икономика означават сиви практики и честота на явлението и то приблизително отговаря на дела на БВП. С достатъчна точност може да се твърди, че делът на сивия сектор у нас е 25 на сто, заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Велев съобщи, че през 2010 г., когато започва изследването, делът на сивата икономика, измерена по този начин, е бил 35 на сто. Секторите "туризъм", "строителство", "селско стопанство", "търговия", "услуги" са отчетени значими стойности на сивия сектор, за разлика от "машиностроенето", "енергетиката", "електроника", "електротехника" и "металургия". Колкото е по-голямо предприятието, толкова е по-малка вероятността за сиви практики. Същото важи и за доходите - колкото един сектор е по-рентабилен и с високи възнаграждения, по-рядко се срещат сиви практики, коментира Велев.

Причини за положителните тенденции на намаляване на дела на сивата икономика са финансовата и икономическата стабилност, мерките за подобряването на бизнес средата и ръстът на световната икономика, което се отразява в увеличаване на обема на износа . Липсата на работна ръка, на реформи в ключови сектори - "здравеопазване", "защита на конкуренцията", "правосъдие", "вътрешен ред и сигурност", както и новото административно повишаване на минималната заплата, са сред причините, задържащи засилването на положителните тенденции в изменението на индекса, според изследването.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.