Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е трайно сред лидерите в Европа по дял на сенчестата икономика

България е трайно сред лидерите в Европа по дял на сенчестата икономика

България от години е окупирала едно от най-срамните места в Европа - по дял на сенчестата икономика. Средното ниво на сивия сектор в България за периода 1991-2015 г. е 29.17%, като преди нас от европейските държави е единствено Румъния с 30.1%. Това сочи изследване на Международния валутен фонд (МВФ), което обхваща 158 държави.

Според една от методиките България е първенец по размер на сенческата икономика през 2017 г. сред всички изследвани 31 европейски държави. Нивото на сенчестата икономика средно за ЕС е 17.1%. Непосредствено след нас се нареждат Турция с 27.2%, Хърватска - 26.5%, Румъния - 26.3%. Над средноевропейското ниво са още балтийските държави, Кипър, Малта, Словения, Унгария, Полша, Гърция, Италия и Испания. На другия край на скалата са Швейцария с дял на сивия сектор от 6% и Австрия със 7.1%. Това са и държавите с най-ниска степен на сенческа икономика в цял свят. За САЩ делът е 8.34%, за Китай - 14.67%, докато за Русия се изчислява на 38.42%.

Според изследването на МВФ делът на сивия сектор у нас се е движел от 35.13% от БВП през 1991 г. до 20.83% през 2015 г. Със среден дял от 29.17% България попада в една група с голяма част от африканските и латиноамериканските държави - сред Мозамбик, Кения, Южна Африка, Алжир, Колумбия, Бразилия, Мексико, Еквадор, а също така Казахстан и Ямайка. / Сега

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.