Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Световната банка предупреждава България да вземе мерки за адаптиране към климатичните промени

Световната банка предупреждава България да вземе мерки за адаптиране към климатичните промени

Според анализ на Световната банка, ако България не предприеме своевременни мерки за адаптиране към измененията в климата, икономическият й растеж ще бъде сериозно компрометиран. При невземане на мерки за адаптиране до 2050 г. темповете на растеж биха намалели много силно, а оттам нататък биха станали и негативни. В контекста на тази загриженост екип на Световната банката в момента разработва проект за Националната стратегия за адаптация към промените на климата, а от сайта на Министерство на околната среда и водите става ясно, че той ще бъде представен на правителството до края на септември. При разработването на проекта екипът на международната институция прибягва до модели и методология, ползвани в други страни–членки на ЕС. Анализират се възможните ефекти на климатичните промени за 9 ключови сектора – селско стопанство, биоразнообразие, енергетика, гори, здравеопазване, транспорт, градско развитие, туризъм и води. Експертите заключават, че необходимостта от адаптиране към климатичните промени трябва оттук нататък да бъде в основата на вземането на управленски и инвестиционни решения. Анализите показват, че всяко евро, което е инвестирано в политики за намаляване влиянието от климатичните промени, се възвръща. Така например ако средногодишните температури се увеличат с 4 градуса до 2050, може да се очаква, че всяко инвестирано евро в земеделието ще доведе до ползи в размер на близо 4 евро. По принцип, при сценарий с повишаване на температурите с 4°C мерки за адаптиране биха намалили отрицателното въздействие на тази промяна върху растежа от 4.3 на 2.6 на сто от БВП. Но ако не се вземат мерки за адаптиране, биха настъпили и други тежки последици за България като увеличаване на реалните цени в цялата икономика, значително намаляване на реалните доходи и повишаване на бедността. Като набляга на ползите от приспособяването към промените в климата, анализът на Световната банка стига до общия извод, че във всички случаи то може значително да смекчи тяхното неблагоприятното въздействие. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови