Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Срокът за издаване на дългосрочни визи за сезонни работници ще бъде намален

Срокът за издаване на дългосрочни визи за сезонни работници ще бъде намален

В момента тече съгласувателна процедура относно промени в Наредба за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим, като една от предвидените промени е именно намаляване на срока за издаване на дългосрочни визи за сезонни работници от 35 работни на 15 календарни дни, а останалите промени също са насочени към облекчаване на административните процедури. Това обяви министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на дискусия на тема "Равносметка на Председателството на България и как виждаме бъдещето на ЕС - социална и икономическа сигурност", цитирана в прессъобщение от Българската стопанска камара (БСК).

Според Екатерина Захариева се очаква обнародване на споразумението с Молдова, за да влезе в сила. На финалната права е и споразумението с Армения. На украинската страна е изпратен проект на споразумение, но все още се очаква отговор и реално започване на преговори. В ход на подготовка е посещение на българския министър на труда и социалната политика във Виетнам, където една от темите за двустранни разговори ще бъде именно вносът на работна ръка.

Външният министър обърна внимание още и върху необходимостта от възстановяване на българските позиции на пазари в други части на света, вкл. Африка, Близкия Изток и Азия, съобщават от БСК. По думите ѝ е факт, че административните процедури по наемане на работници от трети страни са бавни, като затова предстои да бъде организирана работна среща, посветена именно на тези проблеми и търсене на конкретни решения.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 18 Септември 2018 10:53