Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ЕК с условия за „Турски поток“

ЕК с условия за „Турски поток“

България отново е изправена пред внимателния поглед на Еврокомисията заради руски газопровод, 4 г. след провала на предишен подобен проект, коментира вчера “ИЮ Обзървър”. “ЕК няма да подкрепи “Турски поток”, ако той не отговаря на условията”, заяви пред изданието Марош Шефчович, зам.-шеф на Комисията с ресор “Енергиен съюз”.

“Ако газовата връзка в България продава руски газ на ЕС в нов търговски хъб с друг международен газ, това би било добро развитие”, смята Шефчович. “Но ако смята просто да пусне тръбата към други страни от ЕС като Австрия или Италия, тогава не е”, предупреди той и допълни, че ЕК ще реагира в рамките на правомощията си, ако София застраши енергийната сигурност на общността.

“Ако се окаже, че проектът е просто транзитен газопровод и няма да е част от хъб “Балкан”, Комисията няма да го подкрепи. Независимо дали ще мине през Гърция към Италия или по маршрута България-Сърбия-Унгария-Словакия-Австрия”, подчерта зам.-шефът на ЕК. Освен това България нямало да може да се възползва от евросредства за тръбата на стойност 1,4 млрд. евро, ако не спази условията. / Труд

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 13 Декември 2018 09:28